En omdat ik dat (h)erken, helpt het mij om deze houding ook bij anderen te (h)erkennen. Een houding die zelfcompassie soms moeilijk maakt. Er is immers niet veel aan de hand, dus je hoeft jezelf toch ook nergens voor te troosten?
Aan de andere kant ontmoet ik ook mensen die hiervan iets teveel hebben, die zich steeds afvragen waarom dit verlies juist hen moet overkomen. Mensen die als het ware met een dekentje over hun hoofd op de bank gaan zitten. Ook zelfmedelijden is echter geen zelfcompassie. Deze mensen gaan vaak ‘kopje onder’ in hun pijn en sluiten zich af van de rest van de wereld.
Toch is het belangrijk om de houding van strengheid of afsluiting erkenning te geven. Die houding helpt je om te overleven in een tijd dat van leven nauwelijks sprake is of was. Tenminste, zo kan het voelen.
Erkennen wat er echt is
Je mag echter ook erkennen dat je het moeilijk hebt en dat je weet dat het erbij hoort omdat je een mens bent. Een mens die iemand of iets dat heel dierbaar was, heeft verloren. Als je dat kunt, dan is de weg vrij voor zelfcompassie. Dan kun je mild zijn naar jezelf. Het is niet niks wat er in je leven is gebeurd als je een verlies hebt meegemaakt. Dan mag je pijn hebben. Daar hoef je niet van weg te lopen.
Dat kan ook niet, want de pijn van het verlies klopt ergens en ooit weer bij je aan. Bij intens verdriet, intense boosheid of angst voel je je ellendig, dat kun je niet wegduwen. Toegeven aan deze emoties kan zoveel opluchting geven. Ze hebben een reden, want wat heb jij veel gehouden van wie of wat verloren gegaan is of er niet mocht zijn.
Je kunt gaan bokken en je verzetten tegen iets wat toch zo is. Je kunt wrokken en boos zijn over dat het niet zo mag zijn. Of je kunt buigen en accepteren dat het is zoals het is. Juist dat zorgt ervoor dat je nieuwe stappen kunt zetten en weer verbinding kunt aangaan.
Troostbrief
Kijk eens met vriendelijkheid naar je pijn. Omring je met zachtheid. Luister naar muziek of kijk naar een film die je raakt. Schrijf een troostbrief, met pen en papier. Als je het lastig vindt om deze aan jezelf te richten, schrijf dan een troostbrief aan iemand van wie je vindt dat hij of zij een beetje troost kan gebruiken. Schrijf alles op wat er in je opkomt, vertrouw al je gedachten aan het papier toe zonder te stoppen. Leg de brief dan even weg.
Pak de brief er na een tijdje weer bij en lees hem hardop. Wat ervaar je? Wat zegt de brief over wat jij nodig hebt? Wat is je boodschap aan jezelf?
Meer weten over omgaan met verlies en rouw?
Mail info@brightblue-coaching.nl of bel 06-12949654 (ook voor nieuwsbrief). Persoonlijke vragen over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel/mail voor een kosteloos en verhelderend gesprek.