Omgaan met verlies, hoe doe je dat?

 

  1. Rouw is de achterkant van liefde. Liefde en rouw horen bij elkaar. Als je veel verdriet hebt om iemand/iets, heb je ook veel van hem/haar/het gehouden. Als je kunt rouwen, voel je ook liefde.
     
  2. Ieders antwoord op verlies, ofwel ieders rouwtraject, is uniek. Iedereen rouwt op zijn eigen manier; er zijn geen vaste regels. Niet iedereen is een prater.
     
  3. Er is géén tijdslimiet voor rouwen. Sterker, een rouwproces is nooit echt klaar. Het litteken wordt soms weer aangeraakt. Zeg nu zelf… je liefde is toch ook nooit klaar?
     
  4. Rouwen doe je met alles wat je in je hebt: met je gevoel, je gedachten en je gedrag. Ook je lijf doet mee. Rouw raakt aan je identiteit (wie ben je zonder…?) en je kijk op de wereld.
     
  5. Sta stil bij afscheid nemen. Neem tijd. Erken je verlies en al je reacties hierop. Het nieuwe dat volgt, wordt nooit meer hetzelfde als hoe het was.
     
  6. Je hoeft niet altijd met je verlies bezig te zijn. Er mag ook aandacht zijn voor je veranderde leven na het verlies. Je pendelt heen en weer tussen je verlies en het dagelijks leven. Het gaat over doorléven en dóórleven.
     
  7. Rouwen doe je niet alleen. Erkenning, gedragen worden door de mensen om je heen, geeft bedding en troost. Vraag steun.
     
  8. Alles wat er is, mag er zijn! Het is er toch al. Zo kijken, geeft je ruimte.
     
  9. Weet je niet hoe te reageren op het verlies van een ander? Vraag concreet wat de ander nodig heeft van jou. En opnieuw en opnieuw. Laat het initiatief niet bij de rouwende.
     
  10. Belemmert verlies van nu of toen je dagelijkse leven? Is het zo dat het je leven blijft beheersen? Zoek dan begeleiding. BrightBlue Coaching & Training helpt je graag verder. 
 
Lees ook eens de fabels over rouw.