Verlies en werk

Als werkgever krijg je vroeg of laat te maken met verlies en rouw. Dit kan direct met het werk te maken hebben, zoals baanverlies of lastige veranderingen op het werk. Net zo vaak gaat het over verlies in privésituaties, die invloed heeft op het werk. Rouw blijft immers niet thuis achter, als iemand naar zijn of haar werk vertrekt.

Als je als bedrijf of organisatie ruimte kunt bieden aan deze ingrijpende situaties, voelen je medewerkers zich waardevol en gezien. Alle kans dat werk dan een helpende hand wordt die kracht geeft, zodat ze zich blijven inzetten voor jouw organisatie. Sterker nog, deze mensen worden waarschijnlijk je beste ambassadeurs. 

Door tijdige ondersteuning kan langdurige uitval vaak worden voorkomen. Een helpende hand vanuit het werk zorgt ervoor dat een medewerker kan blijven functioneren op een manier zoals het voor dat moment past. Werk kan zorgen voor afleiding en daarmee ook voor zinvol bezig zijn en motivatie. Ook kan ook overbelasting van collega’s door langdurige afwezigheid worden voorkomen. 

Rouw blijft niet thuis op de bank zitten

Een medewerkster die haar partner verliest. Een medewerker die midden in een vechtscheiding is beland. Een collega die op haar tenen loopt als mantelzorger voor haar ouders die binnenkort zullen overlijden. Een manager met een ernstig ziek kind thuis. Allemaal mensen zoals jij en ik die hun verliezen overal mee naar toe nemen, waar ze ook zijn. Dus ook naar hun werk. Rouw blijft niet thuis op de bank.

Als je iemand of iets essentieels hebt verloren, dan beïnvloedt dit je hele leven. Thuis, op je werk, de sportvereniging en alle andere plekken waar je bent. Werk kan, net als school, houvast en structuur bieden in een wereld die voor jou voorgoed is veranderd. Dat kan ook moeilijke situaties en vragen opleveren. Het kan een klus zijn om oog te houden voor ieders belang en in gesprek te blijven met elkaar.




Verlies van werk


Soms is werk zelf de oorzaak van verlies. We horen elke dag over verlies van werk: faillissementen, reorganisaties, afslankingen, noem maar op. Voor de meeste mensen is het pijnlijk om hun werk te verliezen, zeker als ze jarenlang met hart en ziel voor hun werkgever hebben gewerkt. 


Wie ben je dan, zonder werk? Dat verdient een zorgvuldige benadering: van afscheid nemen, rouwen, betekenis geven en weer opnieuw beginnen. Zowel voor degenen die (moeten) vertrekken als voor degenen die achterblijven. Ook zij komen terecht in een nieuwe werkelijkheid. Hoe vaak is het echter niet anders? 




Veranderingen op het werk


Niet alleen ontslag, maar ook veranderingen op het werk kunnen mensen ervaren als verlies. Wat te denken van een verplichte overstap naar een andere functie, het mislopen van een promotie of het toebedeeld krijgen van taken waar je niet op zit te wachten. Of collega’s met wie je het niet goed kunt vinden. Al deze gebeurtenissen kunnen je dag flink vergallen. We brengen over het algemeen een groot deel van onze dag op het werk door, dus is het belangrijk dat we werken met motivatie en plezier.

Wat is de ‘temperatuur’ in de teams waar veranderingen (gaan) plaatsvinden? Komen er veranderingen aan waarop medewerkers niet zitten te wachten en waar ze toch iets mee moeten? Merk je veel stress op de werkvloer? Is er weerstand?

Die kun je ook zien als de loyaliteit waarmee mensen zich hebben verbonden aan jouw bedrijf of organisatie. Juist als de ‘weerstand’ er niet zou zijn, moet je je zorgen maken. Het is nodig om de band met de omgeving opnieuw vorm te geven.




Terugkijken om verder te komen


"Het is beter om de oude naam van onze organisatie niet meer te gebruiken. Deze nieuwe werkwijze is veel efficiënter, want zo gaan we meer winst maken. We moeten het maar niet meer hebben over de mensen die ontslagen zijn.”

Herkenbaar? Allemaal ‘oproepen’ om vooruit te blikken en vooral niet terug te kijken.

De verleiding is groot om direct door te gaan met iets nieuws. Het nieuwe kan echter nooit succesvol zijn als er geen echt afscheid is van het oude. Een reorganisatie kan wel van de ene op de andere dag gebeuren, de mens binnen de (re)organisatie heeft tijd en aandacht nodig. 

Elke verandering begint met een einde: het einde van de bekende en vertrouwde situatie. Reorganisaties of bezuinigingen roepen onzekerheid en emotionele reacties op. Deze reacties laten zich vaak horen als inhoudelijke en procedurele bezwaren, terwijl spanning en emoties zo voelbaar zijn.
Je kunt van je medewerkers niet verwachten dat ze zich na een reorganisatie zonder meer enthousiast verbinden aan een nieuwe toekomst, andere werkwijzen, collega’s of leidinggevenden. Daar is meer voor nodig.

Wat als je hun reacties kunt zien als reacties op (dreigend) verlies? Rouwen is een natuurlijke reactie op verlies. Wil een verandering succesvol zijn, dan moeten we hier beginnen. Erkennen dat er een verlies is, bewust afscheid nemen en rouwen. Het helpt om stil te staan bij wat gaat stoppen en terug te blikken op een periode die voorbij is.

Ontslagen worden, (moeten) stoppen met werken of je collega’s zien vertrekken, het doet immers pijn. Wie ben jij dan (ineens), zonder je werk? Zonder je collega’s? Wat is er dan belangrijk? Dat vraagt om een benadering van afscheid nemen, rouwen, betekenis geven en op een andere manier opnieuw beginnen. Zowel voor degenen die (moeten) vertrekken als voor degenen die achterblijven.




Ondersteuning bieden bij verlies


Hoe vang je iemand op die weer terugkomt op het werk, na een ingrijpend verlies? Hoe zorg je ervoor dat je medewerker ruimte krijgt voor het verlies, zonder lang thuis te zitten en het contact met het werk te verliezen? Hoe ga je om met de nabestaanden als een collega overleden is?

Soms weten werkgevers en collega’s niet wat te doen in dergelijke situaties. Hierdoor kan de betrokken medewerker dubbel verlies ervaren, zich ziek melden en lang thuis blijven. In dit soort situaties kan het fijn zijn met een onafhankelijk begeleider te praten, om samen te kijken wat nodig is en wat past. Voor de medewerker die onlangs zijn of haar partner heeft verloren, en ook voor de rest van het team. 

BrightBlue Coaching & Training kan helpen met individuele of groepsbegeleiding, workshops en trainingen. Een vrijblijvend gesprek is de eerste stap. 

 

BrightBlue helpt

BrightBlue inspireert coaches en therapeuten om hun eigen specialisatie te verdiepen door moeiteloos te werken met rouw en met het verlies in elke coachvraag. Ontwikkel je je verder als rouwcoach, dan begeleid je cliënten niet alleen naar het bereiken van hun doelen, maar ook naar het vinden van hun eigen pad naar een lichter en vervullend leven.

BrightBlue helpt volwassenen die zichzelf kwijt zijn in rouw, trauma of burn-out om vanuit veerkracht  hun eigen weg naar een lichter leven te vinden. Je bent welkom als je klaar bent om in jezelf te investeren. Je hebt al waardevol innerlijk werk verricht, maar voelt dat er meer is om te ontdekken. Nu is het tijd om ruimte te maken voor jezelf, op weg naar groei en vernieuwing.


Neem direct contact op

BrightBlue helpt

"Als coach kan je een ander maar zover brengen als je zelf gekomen bent. Door te werken met je eigen verliezen kan je je zowel persoonlijk als professioneel ontwikkelen. In een veilige omgeving word je liefdevol begeleid door Jeanne. De training is een mooie basis. Veel geleerd, de beste investering in mezelf in jaren!"


Cindy, coach

"Een erg welkom gevoel heb ik ervaren tijdens deze trainingsdagen. Jeanne en Daniëlla creëren een fijne gemoedelijke sfeer. Ik wilde in deze training verdieping ervaren en doorgronden wat ik tot nu toe allemaal al had gelezen over rouw en verlies. Dit heb ik gevonden door alles wat voorbij is gekomen aan informatie, ervaringen en het zelf coachen/gecoacht worden."


Anka, coach/rijksambtenaar

"Al vanaf de eerste dag een groep die open het avontuur aan ging onder de deskundige en warme begeleiding van Jeanne en Daniëlla. Ik heb heel veel mogen leren over verlies en rouw, de rouwreacties, het proces waar eenieder doorheen gaat en hoe ik daar in kan begeleiden.
Voor mij een heel waardevolle training die mij ook duidelijk heeft gemaakt dat mijn hart uit gaat naar deze vorm van coaching. Ik heb mijn gereedschapskist weer gevuld met mooie werkvormen en heb ook mezelf verder kunnen ontwikkelen. Blij mee!
Dank je wel lieve Jeanne voor wie je bent, als mens en als trainer!"


Marlon, coach

"Ik ben erg blij met de gevolgde training. Het geeft mij praktische handvaten om mijn cliënten te begeleiden bij het verwerken/omgaan met verliezen op diverse gebieden. Gewerkt met de verschillende oefeningen waardoor je zelf ervaart wat het met je doet. Dus het brengt jezelf ook weer nieuwe inzichten. De oefeningen zijn prachtig uitgewerkt met bijbehorende vragen zodat je ze goed kan oefenen en gebruiken in de praktijk met je cliënten."


Mariette, coach

"De cursus werd me aangeraden door een studiegenoot. Ze heeft niks teveel gezegd. Meegenomen worden in theorie met passende oefeningen. Feedback gevend “along the way”. Ik voelde me er thuis en veilig. Dat gold overigens ook voor de groep waarin ik me bevond: ook daarin was respect voor elkaar en een hoge mate van hulpvaardigheid naar elkaar toe. De verschillende achtergronden van de deelnemers waren mooi voor een diverse inbreng enerzijds, anderzijds stonden de voorbeelden soms wat ver van me af omdat anderen binnen een totaal andere setting werkten.  
Een leven lang leren staat voor mij hoog in het vaandel. Dit was weer een “trapje erbij”, en ik weet dat ik met dit onderwerp nog niet klaar ben. Sterker nog, het maakt me nieuwsgierig naar meer."


Mireille, coach



BrightBlue helpt

BrightBlue inspireert coaches en therapeuten om hun eigen specialisatie te verdiepen door moeiteloos te werken met rouw en met het verlies in elke coachvraag. Ontwikkel je je verder als rouwcoach, dan begeleid je cliënten niet alleen naar het bereiken van hun doelen, maar ook naar het vinden van hun eigen pad naar een lichter en vervullend leven.

BrightBlue helpt volwassenen die zichzelf kwijt zijn in rouw, trauma of burn-out om vanuit veerkracht  hun eigen weg naar een lichter leven te vinden.Je bent welkom als je klaar bent om in jezelf te investeren. Je hebt al waardevol innerlijk werk verricht, maar voelt dat er meer is om te ontdekken. Nu is het tijd om ruimte te maken voor jezelf, zelfs als dat betekent dat je door de pijn heen moet gaan, op weg naar groei en vernieuwing.