Naar een nieuw leef- en werkritme
In de begeleiding draait het er niet alleen om meer rust en weer energie te krijgen, maar ook om erachter te komen wat de burn-out heeft veroorzaakt. Doe je dat niet? Dan is de kans op herhaling in de toekomst groot.
Je begint met langzaam de batterij weer opladen. Daarvoor is rust nodig, je lijf heeft je niet voor niets ‘stopgezet’. Die rust vinden we samen door een dagritme te creëren dat bij jou past. Door in de natuur te zijn, te wandelen, rustige beweging in te bouwen.
Je ontdekt hoe je al die tijd hebt overleefd, totdat het niet meer ging. Daarnaast krijg je begeleiding op de drie thema’s die zo bij burn-out horen: je verlangen negeren, niet genomen rouw uit het verleden en plekverwarring (zie ‘wat is burn-out’). Uiteraard bezien vanuit jouw persoonlijke situatie. We werken op de laag van identiteit en niet (alleen) op de laag van gedrag. Zo leer je om, als de druk weer toeneemt, niet terug te keren naar je oude patronen.
Wat past bij jou? Waar word jij blij van?
Zo snel als het kan en zo langzaam als het moet, ga je ook je werkritme weer zoeken. In een aangepast ritme en met werk dat bij je past op dat moment. Het is, juist bij burn-out, belangrijk om verbinding te houden met je werk. Dat is ook goed voor het zelfvertrouwen.
Een oud spreekwoord zegt: “Gewonde olifanten horen in de kudde”; juist daar worden ze opgevangen, gekoesterd en kunnen er langzaam weer stapjes vooruit gezet worden. Daarbij is op de werkplek ook begeleiding nodig, er moet iets wezenlijks veranderen.
We kijken dus niet alleen naar je persoonlijke situatie maar gaan ook met en op je werk aan de slag. Stel je voor dat je weer aan het werk gaat en er is niets veranderd, hoe zou dat voor je zijn? Juist. Wat kan je werkgever hierin betekenen? Is er ook iets wat jij zelf kunt doen?