Trauma: pas als je het vastpakt, kun je het loslaten

 

  1. Een trauma gaat over een situatie die te groot/heftig/lang was, in relatie tot jouw mogelijkheden om ermee om te gaan. Trauma is niet de gebeurtenis, maar hoe jij deze kan bevatten. Met andere woorden: wat is er ín jou gebeurd, als gevolg van wat er (niet) met je is gebeurd?
     
  2. Ook al weet jij het niet (meer), je lijf vertelt het verhaal. Als het trauma wordt aangeraakt, ga je ‘in de overlevingsstand’. Met als doel: alle traumagevoelens wegduwen en voor afleiding zorgen. 
     
  3. In het overleven probeer je de controle terug te krijgen. Jouw ‘overlevings-ik’ is het spiegelbeeld van het trauma. Ga maar eens na: als je geneigd bent om de boel te controleren, waar in je leven was er dan totaal geen controle? Of had je niks te zeggen?
     
  4. Trauma blijft je lijf aansturen, waardoor je overlevingssysteem op scherp blijft. Dat geeft klachten, terwijl de dreiging er in het hier en nu niet meer is. De klachten blijven als je het trauma blijft vermijden. Juist van het overlevingsgedrag heb je last.
     
  5. Trauma kun je ervaren als hyperactivering (woede) of verstrakking, vernauwing (angst). De stress slaat naar binnen en blijft vanbinnen ‘aan staan’.
     
  6. Trauma kun je ook ervaren als bevroren, verstard, verdoofd, in stukjes uit elkaar gevallen. Je bent gevoelloos, machteloos en hulpeloos. Er kan ook ontkenning zijn. 
     
  7. Werken met een traumatische ervaring gaat niet zozeer om het trauma zelf, maar met het antwoord dat je nú kunt geven. Leren omgaan met de schade die deel van jou is.
     
  8. Daarvoor werken we met je overlevingssysteem en je gezonde zelf (reguleren van je gevoelens). Het is nodig om de realiteit van toen en van nu te onderkennen.
     
  9. Pas als helder wordt wat door het trauma verloren is gegaan, is er ruimte voor rouw.
     
  10. Wil jij het juiste antwoord geven, van overleven naar levensenergie? Zoek dan begeleiding. BrightBlue Coaching & Training helpt je graag verder.