Voor wie?
Als coach of therapeut heb je inmiddels een stevige basis gecreëerd om te werken met verlies in je sessies. Als rouw op tafel komt, weet jij vanbinnen hoe jij je moet verhouden en welke methodiek je het beste kunt inzetten. Tijdens de vijfdaagse basistraining (of een gelijkwaardige opleiding) heb jij geleerd hoe je dit op een praktische, diepgaande en toch luchtige manier kunt doen. Je bent enthousiast geworden over wat mijn methodiek jouw cliënten biedt. Dat geeft jou zelfvertrouwen en meer plezier in je werk.
Inhoud van deze verdiepingsdagen
Ons brein en ons lijf reageren razendsnel op een (vermeende) situatie van gevaar. Zonder dat we erover na kunnen denken, maakt ons lijf ons klaar om te vechten of te vluchten. En te bevriezen, als er geen uitweg mogelijk is, of te onderwerpen. Deze automatische reacties worden aangestuurd door ons autonome zenuwstelsel.
Eenvoudig gezegd functioneert een deel van ons zenuwstelsel als gaspedaal en een deel als rem. Het gaspedaal zorgt ervoor dat we kunnen vechten of vluchten, het rempedaal maakt dat we bevriezen als (ons lijf 'denkt' dat) we geen kant meer op kunnen. Ditzelfde rempedaal is ook actief als we geen dreiging ervaren en zorgt dan voor een toestand van rust, veiligheid en betrokkenheid.
Tijdens deze verdiepingsdagen leer je hoe je deze verschillende staten van het zenuwstelsel kunt (h)erkennen en kunt bewegen tussen de staten. Dat helpt om jezelf te leren kennen, om op een fijne manier in het leven te staan én om te 'rouwen met vooruitgang'. Met andere woorden: om beweging te houden in het rouwproces.
Je leert hoe je polyvagale werkvormen methodisch kunt inzetten in het begeleiden van mensen met gestolde rouw. Als trauma de onderliggende oorzaak is, weet jij hoe je hiermee in eerste instantie kunt werken. En wie weet, brengt deze dag je weer op ideeën om 'oude' oefeningen op een andere manier in te zetten.
We gaan aan de slag met:
- Een praktische benadering van de polyvagaal theorie: de polyvagale hiërarchie/ladder en hoe dit in het lichaam werkt, neuroceptie en perceptie, coregulatie en regulatie.
- Wat maakt dat je beweegt op de 'ladder'? Wat zijn de ervaringen in de ventraal vagale toestand, sympathische toestand en dorsaal vagale toestand?
- Signalen van waarschuwing/gevaar en signalen van veiligheid: de snelheid waarmee het zenuwstelsel zijn scanwerk doet.
- Hoe beweeg jij persoonlijk op de ladder?
- Hoe beweegt je cliënt op de ladder? Wat neem jij waar als begeleider en hoe gebruik je dat?
- Hoe zorgt het verhaal dat je vertelt voor je plek op de ladder? Hoe verander je dat weer?
- De begeleider als co-regulator.
Het gaat er steeds over hoe je je zenuwstelsel zó kunt reguleren, dat je je veilig voelt in de wereld om je heen. We werken met toepassingen uit het werk van Stephen Porges en Deb Dana over de polyvagaal theorie, het werk van Peter Levine en zijn Somatic Experience en het werk van Franz Ruppert met IoPT.
Het is aan te raden om vooraf het boek(je) van Deb Dana te lezen 'Polyvagale oefeningen, De nervus vagus als bron van veiligheid en vertrouwen'.
Wat heb je na het volgen van de verdiepingsdagen geleerd?
Na deze verdiepingsdagen:
- Heb je praktisch toepasbare kennis over de polyvagaal theorie, zodat je deze – soms toch ingewikkelde – theorie op een heldere en toegankelijke manier kunt uitleggen aan je cliënten.
- Door te begrijpen hoe het autonome zenuwstelsel werkt, kan je effectiever omgaan met cliënten die te maken hebben met stress of trauma. Je begrijpt beter hoe cliënten op stress reageren en hoe je deze reacties kunt reguleren.
- Heb je ervaren hoe je met polyvagale werkvormen je cliënten naar een diepere laag kunt brengen, zodat jij betere resultaten behaalt met je cliënten.
- Laat jij je cliënten letterlijk in hun lijf ervaren hoe het zenuwstelsel hun gedrag en gedachten bepaalt, waardoor ze ook een andere, gezondere, keuze kunnen maken.
- Begeleid jij je cliënten stap voor stap naar diepere lagen in zichzelf, waardoor rouw weer vloeibaar kan worden en levenslust terugkeert.
- Breng je letterlijk beweging in je begeleiding, waardoor jij met meer gemak kunt werken met thema’s van verlies en rouw.
- Begeleid jij je cliënten naar de kern van hun vraag, met échte impact als uitkomst.
- Laat jij je cliënten ervaren waardoor ze vastlopen, zodat er beweging kan ontstaan in het rouwproces en jij je cliënten leert om zichzelf te begrijpen.
- Heb je handvatten en werkvormen voor werken met gestolde rouw tot je beschikking, waardoor het werken met je cliënten gemakkelijker, lichter en leuker wordt.
- Herken je niet genomen of gestolde rouw, waardoor je sneller de juiste methodiek kunt inzetten.
- Heb je nog meer helder hoe jij als begeleider co-regulator kunt zijn voor je cliënten, zodat jij helemaal present bent in je begeleiding.
- Kun je verlies op een natuurlijke manier in je begeleiding verweven, waardoor jouw rol als coach nog meer betekenis krijgt.
Accreditaties
Deze tweedaagse is geaccrediteerd door:
- ABvC, Algemene Beroepsvereniging voor Counselling, met 12 PE-punten. Dit zijn 6 PE-punten voor elke gevolgde dag.
- NOBCO, Nederlandse Orde van Beroepscoaches, met 6 PE-punten. (Deze accreditatie is nog gebaseerd op de ééndaagse; actuele accreditatie wordt aangevraagd.)
- Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, met 12 PE-punten. Dit zijn 6 PE-punten voor elke gevolgde dag.
- Ben je lid van NOLOC? Dan mag je de training als nascholing inbrengen voor je certificering, met voor elke dag 6 PE-punten.
- LV POH-GGZ, Landelijke Vereniging Praktijk Ondersteuners Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg, accrediteert geen scholingen meer die gebaseerd zijn op de polyvagaaltheorie (info ontvangen april 2025).
Staat uw beroepsvereniging hier niet bij en vind je accreditatie wel belangrijk? Vraag dan zelf punten aan bij jouw beroepsvereniging.
Jouw opleider
Tijdens de training leer ik, Jeanne van Mierlo, jou om vanuit moeiteloosheid te begeleiden bij verlies en rouw. Inmiddels heb ik al ruim 200 coaches, therapeuten en begeleiders opgeleid in het vak van rouwbegeleider of rouwcoach.
Ik werk als rouw- en traumatherapeut en trainer/opleider via mijn eigen praktijk BrightBlue Coaching & Training. Door mijn eigen ervaringen wil ik de therapeut zijn die ik zelf destijds heb gemist. Degene die het wél ziet. De reis door mijn eigen rouwlandschap heeft me veel geleerd over mijn eigen manier van (niet) rouwen en wat hiervan de oorzaak is geweest. Ik had het zelf niet door, niemand had het door. Inmiddels begrijp ik mezelf op een diepe laag en sta ik midden in het leven.
Ik ben o.a. opgeleid bij Praktijk Parabel, Land van Rouw, Expertisecentrum Omgaan met verlies, Phoenix Opleidingen, Coach College de Baak en NEM Academy (EMDR). Ik werk op de vaak verborgen lagen van identiteit en verblijf met cliënten dáár waar het nodig is om te zijn, ook al is dat soms pijnlijk. Ik ben als Registercounsellor ABvC® lid van de Algemene Beroepsvereniging voor Counseling, als BCZ® registertherapeut geregistreerd bij het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg en als docent bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.
Jouw investering
Jouw investering voor deelname aan deze tweedaagse is € 475,- exclusief 21% btw. Dit is inclusief koffie, thee, lekkers, een heerlijke lunch en een reader als naslagwerk. Ook alle oefeningen zijn zó uitgewerkt dat je ze direct in de praktijk kunt passen. Kortom, je wordt tijdens de trainingsdagen volledig ontzorgd, zodat jij helemaal bezig kunt zijn met je eigen ontwikkeling.
Enthousiast geworden en méér leren?
Naast het volgen van deze tweedaagse kun je je naar eigen interesse verder ontwikkelen en jouw professionaliteit ‘next level’ brengen. Hiervoor heeft BrightBlue in totaal zeven verdiepingsdagen ontwikkeld. Je hebt ook nog eens de mogelijkheid om jouw leerpakket samen te stellen met financieel voordeel.
Leerpakketten
|
Pakket
|
Samenstelling van het pakket
|
Voordeel
|
1
|
Basistraining en 4 verdiepingsdagen naar keuze
|
7,5 %
|
2
|
Basistraining en 5 of 6 verdiepingsdagen naar keuze
|
10 %
|
3
|
Basistraining en alle 7 verdiepingsdagen: opleiding tot rouwcoach!
|
12,5 %
|
4*
|
4 of 5 verdiepingsdagen naar keuze
|
5 %
|
5*
|
6 of 7 verdiepingsdagen
|
7,5 %
|
* Bij pakket 4 en 5 gaan we ervan uit dat je een aan de basistraining gelijkwaardige opleiding hebt gevolgd.
De verdiepingsdagen richten zich op mensen bij wie het rouwproces vastloopt of dreigt vast te lopen en bieden je tegelijkertijd meer handvatten om met 'normale' rouw te werken.
Volg je alle twaalf de trainingsdagen, dan doe je jezelf een opleiding tot rouwcoach cadeau! Na het volgen van de complete opleiding ben je als rouwcoach in staat om mensen te begeleiden in het proces van rouw dat ze doormaken na een recent verlies of na een (onbewust) verlies in het verleden dat impact heeft op het hier en nu. Wat er vroeger (niet) is gebeurd, bepaalt dan hoe het nu met iemand gaat.
Praktische informatie
De training wordt gegeven in het Noord-Brabantse Heeze, in het gebouw van SPGC aan de Julianalaan 1. Deze locatie ligt op loopafstand van station Heeze en is dus gemakkelijk via het openbaar vervoer te bereiken.
- De dagen duren van 10.00 tot 17.00 uur.
- De groepsgrootte is minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers, zodat iedereen persoonlijke aandacht kan krijgen en er veel ruimte is om te oefenen. Speciaal daarvoor werken we met twee trainers.
- Voorwaarden voor deelname: je hebt een afgeronde Hbo-opleiding en/of bent werkzaam op Hbo-niveau, en je hebt minimaal een jaar ervaring met het begeleiden van mensen. Daarnaast heb je de vijfdaagse basistraining gevolgd bij BrightBlue, of een gelijkwaardige opleiding. Als je hieraan niet kunt voldoen, volgt een telefonisch intakegesprek.
Lesmateriaal
Bij elke trainingsdag krijg je een reader met de lesinhoud, zodat je alles nog eens rustig kunt nalezen. Daarnaast ontvang je digitaal alle oefeningen, praktisch uitgewerkt, zodat je er de volgende dag al mee aan de slag kunt.
Het is aan te raden om vooraf het boek(je) van Deb Dana te lezen 'Polyvagale oefeningen, De nervus vagus als bron van veiligheid en vertrouwen'.
BrightBlue inspireert coaches en therapeuten om hun eigen specialisatie te verdiepen door moeiteloos te werken met rouw en met het verlies in elke coachvraag. Ontwikkel je je verder als rouwcoach, dan begeleid je je cliënten niet alleen naar het bereiken van hun doelen, maar ook naar het vinden van hun eigen pad naar een lichter en vervullend leven.
Veel gestelde vragen
Wordt de training ook op andere data gegeven?
Elke verdiepingsdag wordt één of twee keer per jaar gegeven. De data die al bekend zijn, staan op de website.
Wat is de maximale groepsgrootte?
De groepen hebben maximaal 12 deelnemers, waardoor je met persoonlijke aandacht van twee trainers optimaal kunt leren.
Waar is de leslocatie?
De training wordt gegeven in Heeze, in Noord-Brabant. Heeze is goed te bereiken, ook met het openbaar vervoer. De locatie ligt op 10 minuten van het station.
Wie is de docent?
De hoofdopleider is Jeanne van Mierlo. Als rouw- en traumatherapeut heeft ze al meer dan 200 coaches, therapeuten en begeleiders opgeleid in het werken met verlies en rouw. In haar jarenlange ervaring heeft ze ruim 300 cliënten geholpen om lichter te leven na rouw, trauma of burn-out.
Ik heb de basistraining niet gevolgd bij BrightBlue, is deze training voor mij?
Als je de vijfdaagse basistraining niet bij BrightBlue hebt gevolgd, dan heb je een gelijkwaardige opleiding op het vlak van verlies en rouw gedaan. Is dat niet het geval, dan ben je eerst van harte welkom bij de basistraining. Sowieso heb je een afgeronde Hbo-coachopleiding en/of bent werkzaam op Hbo-niveau, en je hebt minimaal een jaar ervaring met het begeleiden van mensen. Als je hieraan niet kunt voldoen, volgt een telefonisch intakegesprek.
Ik wil graag rouwcoach worden. Welke dagen volg ik dan?
Je volgt dan zowel de vijfdaagse basistraining 'Lichter leven na rouw' als de zevendaagse verdiepingstraining 'Lichter leven na gestolde rouw'.
Krijg ik een certificaat?
Na afloop van zowel de basistraining als de verdiepingsdagen ontvang je een certificaat. Volg je de opleiding tot rouwcoach, dan ontvang je een extra certificaat tot rouwcoach.
Wat als ik een dag toch niet mee kan doen?
Als je je hebt ingeschreven en je bent ziek of er is een op een andere manier overmacht, dan krijg je de mogelijkheid om – in overleg met BrightBlue – de betreffende dag in te halen. Overmacht wil zeggen dat deelname niet mogelijk is door iets wat buiten jouw invloed ligt. Zie ook de voorwaarden voor inschrijving, betaling en annulering.